Let's Do It Romania!

Thursday, 5 February 2009

DJ Phantom Opereaza

Cred ca aveam paishpe ani cand l-am cunoscut pe Edi aka DJ Phantom (nici chiar, dar pare asa de demult). Proaspat intors in Romania post revolutionara si (recent) dotata cu FM privat (more or less), omul a venit cu caciula in mana (la propriu, ca purta o caciula ruseasca pentru imagine si era cald afara) la radio sa ne prezinte proiectul lui muzical: piese clasice romanesti (folclor si romante), remixate pe beat-urile perioadei.
Din pacate, asa cum s-a intamplat cu multi artisti vizionari, albumul lui a picat intr-un moment in care publicul roman nu era pregatit (dupa ani de privatiuni in domeniul culturii se inghiteau numai lucruri ushurele, sa nu li se aplece).
Eforturile lui Edi, ale casei de discuri, ale tuturor celor care i-au apreciat munca, nu au dat rezultatul scontat si DJ Phantom a trebuit sa fie pus pe raftul de sus, la pastrare, facand loc lui Edi The Producer, facatorul de hit-uri.
Nu exagerez daca spun ca absolut toate trupele mari din Romania anilor 90 isi datoreaza succesul lor intr-o masura mai mare sau mai mica, lui Edi. Din fundul lui de lume, de la Sebes, i-a facut oameni pe B.U.G. Mafia, pe Andre, pe 3rei Studenti, pe Ro-Mania cu toti ai lor, plus multi altii care au venit, vazut, placut, plecat si pe care lumea i-a uitat.
A urmat o greseala (din punctul meu de vedere) pe care am sa i-o reprosez la fiecare intalnire pe care o vom avea: refuzul de a se muta la Bucuresti cu studio-ul.
Privind in urma, il inteleg: familia, casa, viata de pana atunci, absolut totul il tinea pe loc. Totusi, nu pot sa nu ma intreb cum ar fi aratat muzica romaneasca actuala daca Edi s-ar fi mutat la Bucuresti.
Pentru ca nu a facut-o, locul de No. 1 Romanian Music Producer a fost luat de Laurentiu Duta, apoi a urmat un val de mici agarici care si-au facut studio-uri ca ciupercile dupa ploaie, inundand piata muzicala cu tot felul de subproductii.
Contrastele cu imaginea de mai sus se numara pe degete: Moga, Mihai Ogasanu, Bobby Stoica si....cam atat. Ca sa citez un clasic: "...restul..cotetzari".
Recent, Edi si-a mutat atentia catre domeniul video unde face niste chestii (evident) prea tari pentru tzarisoara noastra, dar asta e o alta discutie.
Ei si tocmai cand ziceam ca DJ Phantom va ramane doar o amintire extrem de placuta a tineretii mele muzicale, ieri primesc un mesaj pe YM de la Edi cum ca isi lanseaza site-ul.
Nu dau link inca, e Under Construction, dar intrand pe el am gasit un megamix "a la Phantom" care mi-a adus aminte de toata perioada buna pe cand in FM-ul romanesc se lucra de placere. Un lucru facut cu suflet si nu cu sintetizatoare.
Abia astept sa zic (imediat ce imi da voie): Beware y'all, the Phantom is back!

3 comments:

 1. Phantom a redefinit muzica românească. Totul, totul, a (re)pornit de la el.

  Vezi și http://www.eok.ro/#Artist/hi_q/melodie/4369/Totul+Va+Fi+Bine+(dj+Phantom+Remix)

  ReplyDelete
 2. Și http://www.eok.ro/#Artist/dj_phantom

  ReplyDelete
 3. Shameless promotion! Bravo Fitza! Edi merita.

  ReplyDelete