Let's Do It Romania!

Tuesday, 17 March 2009

Miss Erudit

Citeam deunazi un interviu realizat de EVZ cu CTP (de aici eruditul din titlu). Zicea CTP acolo ca intregul balamuc cu "political correctness" este doar o modalitate perversa de control al majoritatii prin minoritati. Interesanta teorie, cu ceva baza in realitatea imediata (chiar si de pe la noi).
Azi mi-am adus aminte de articolul respectiv citind stirea conform careiea parlamentarii europeni au primit un manual de "political correctness" din care reiese ca nu mai au voie sa foloseasca termenii de Miss, Misiss (si echivalentele din alte limbi) deoarece sunt sexiste.
Iata stirea completa de pe Agerpres:

"Conceptul de 'corectitudine politică' face noi victime: apelativele 'doamnă' şi 'domnişoară' nu mai pot fi folosite de politicienii europeni, deoarece referirea la starea civilă a unei femei este considerată sexistă, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

Birocraţii de la Bruxelles au elaborat o broşură în care sunt prezentate noi formule, astfel încât să se creeze un 'limbaj neutru' şi corect din punct de vedere politic. Astfel, se recomandă europarlamentarilor ca, în loc de adresarea standard cu 'doamnă' sau 'domnişoară' (în orice variantă lingvistică - Miss/Mistress, Madame/Mademoiselle, Frau/Fräulein sau Senora/Senorita), să se folosească direct numele femeii respective.

Noul set de reguli nu se opreşte aici. Europarlamentarii trebuie să evite şi să folosească termeni precum 'statesmen' (oameni de stat), 'sportsmen' (sportivi), 'man-made' (creat de mâna omului), stewardesă, sugerându-se, în schimb, utilizarea termenilor neutri de 'lideri politici', atleţi, artificial/sintetic, respectiv însoţitor de bord.

Singurele cuvinte neatinse de noile parafrazări sunt 'chelner' şi 'chelneriţă', ceea ce înseamnă că europarlamentarii vor putea măcar să comande o cafea fără să se teamă că folosesc apelative sexiste.

Deputaţilor europeni nu le-a venit să creadă când au primit respectiva broşură de la Secretariatul General al Parlamentului European. 'Corectitudinea politică a luat-o razna!', a spus europarlamentarul conservator scoţian Struan Stevenson. 'Este de-a dreptul grotesc. Am văzut cum instituţiile UE au încercat să interzică cimpoaiele şi să impună forma bananelor, însă acum par hotărâţi să ne spună şi ce cuvinte avem voie să folosim în propria limbă. Neutralitatea de gen este pur şi simplu picătura care umple paharul', a mai spus el.

Un alt europarlamentar conservator britanic, Philip Bradbourn, a cerut Secretariatului General să dezvăluie cine a autorizat publicarea respectivei broşuri şi cât a costat din banii contribuabililor europeni. 'Nu vreau să iau parte la aşa ceva. Voi continua să-mi folosesc propria limbă şi expresiile aşa cum am făcut-o toată viaţa şi nu voi primi instrucţiuni de la această instituţie sau de la oricine altcineva în această privinţă. Şi mă aştept ca şi translatorii Parlamentului European să traducă cu acurateţe limbajul pe care îl folosesc', a spus Bradbourn."

Prostia la rang de arta, ce altceva poti sa zici despre asta? E bine macar ca aflam ca nu doar parlamentarii nostri sunt vai mama si zilele lor, ci si cei europeni.
Intrebarea care se pune e daca femeile sunt de acord cu aberatia asta? Daca da, propun sa le zicem FA la toate!

3 comments:

  1. O sa ajungem niste nebuni cu totii - femei, barbati... In germana deja nu se mai foloseste de mult Fraeulain. In Austria au scapat de cosmarul (destul de recent) in care incercau sa inlocuiasca particula impersonala (si tocmai asta e aberatia!!!) "man" cu nu-am-inteles-niciodata-ce, probabil "frau"... (adica o formula de ex. din retetele culinare, de genul "man nehmen" inseamna in romana "se ia...". pentru cine stie un pic de germana totul se reduce la o monstruozitate lingvistica ce, din fericire, nu a fost pusa in practica).

    ReplyDelete
  2. ps: Fraeulein... typo... m-am enervat in timp ce scriam :)) - si ca femeie si ca filolog ma ia cu greata cand vad aberatiile astea.

    ReplyDelete
  3. Oh well, europenii sunt cu un pas inainte la nebunie, e clar, dar nici noi nu suntem departe.

    ReplyDelete