Let's Do It Romania!

Friday, 27 March 2009

Unde gresesc ecologistii

Maine se va organiza Earth Hour si in Romania. Sper ca romanii vor intelege importanta gestului solicitat si asteptat de catre WWF si vor alege sa voteze cu pamantul in loc sa voteze cu fotbalul si cu echipa "Vai mama si zilele lor" a Romaniei.
Azi la Guerrilla, Marius Vintila aka "Almost as Eco as Bucurenci" a povestit, evident, despre aceasta initiativa, ceea ce m-a facut sa ma gandesc pentru cateva momente la asta.
Nu stiu daca o sa sting lumina maine sau nu, sper sa-mi aduc aminte sa o fac, dar dincolo de ce va face sau nu va face fiecare dintre noi, realizez ca ecologistii fac o mare greseala.
Io, de cand ma stiu, nu tine prea mult la mine faza cu aratatul pisicii. Probabil ca sunt multi ca mine. OK, imi zici ca suntem in cacat pana la gat si ca trebuie sa facem ceva. Facem ceva. Nu poti sa vii si sa-mi zici ca am ramas in cacat pana la gat sau ca ne-a ajuns la buza de jos. Vino frate si zi ca ne-am miscat in sus cu o juma de fractiune de milimetru.
S-au bagat pungi eco...am cumparat pungi eco.
Am becuri eco, le tin aprinse pe alea si le las pe alea normale stinse.
O cert pe PufPuf cand lasa lumina aprinsa in bucatarie si ea e in dormitor de juma de ora. Sau invers.
Nu e mult, dar e ceva.
Ca mine probabil ca sunt o gramada, iar ai mai verzi dintre noi probabil ca fac mult mai mult.
Adauga la mix si toti liderii si formatorii de opinie care ba si-au donat averile, ba strang fonduri la greu pentru cele n'shpe mii de organizatii ecologice si brusc ai imaginea unei bune parti din populatia globului care misca ceva in directia corecta.
Apoi mai sunt tarile sarace care si sa vrea si nu au de unde consuma curent si resurse, deci aia nu prea polueaza/fac rau planetei.
Eh, cand tragi linie si aduni, dupa ceva ani de cand miscarea Green e in voga, vino frate si da o raza de speranta la tzugurlani, ca ne apuca resemnarea si ne bagam piciorul.
Unde te intorci, unde te uiti, mai s-a topit un ghetzar, a mai scazut o calota, s-a mai poluat un rau/lac, s-a mai varsat un petrolier, a mai facut Elena Basescu o declaratie, in fine, chestii poluante.
Da ghetari nu se formeaza, calota nu creste, lacurile nu se depolueaza, petele de petrol nu se neutralizeaza, Lenutza nu tace?
Mai ziceti frate si din astea, mai aratati si raza de lumina, nu doar intunericul de prin filmele cu Vin Diesel.
Poate alte popoare or fi mai altfel, da' romanii supusi la stressul asta sunt la un pas sa zica: Imi bag peleu' in ecologia voastra ba, ca mi-a ajuns. Maine ma uit cum ne-o trage Serbia.
Nu lasati sa se intample asta, vrem o cat de mica speranta!

3 comments:

 1. Uite ce zic eu. Daca toata lumea din bucuresti ar inchide pentru o ora sambata de la 8 la 9 seara sau cand e lumina si n-ar mai folosi electricitate, ar fi nasol rau de tot. Sa explic ce nu inteleg ecologishtii.

  Ei nu inteleg ca retelele electrice sunt gandite sa lucreze la o anumita capacitate si ca centrala electrica genereaza o anumita cantitate de energie. Indiferent daca o consumam noi sau nu. Si daca nu o consumam energia respectiva ramane in retea neutilizata ceea ce e destul de nasol pentru ca tre sa se scape cumva de ea, ceea ce inseamna ca tot se risipeshte. Pana aici insa nimic dezastruos.

  Cel mai misto o sa fie la ora 9 cand o sa aprinda toata lumea becurili si tilivizoarili si in momentul ala sarcina pe retea va fi mult peste ce e calculat ea sa duca (pentru ca la pornire, orice aparat electric are un consum mult mai mare decat in timpul functionarii) si adunandu-se toate varfurile respective o sa ne pomenim cu centre trafo explodate si fire de electricitate arse. Ceea ce o sa genereze adevarata economie de energie pentru ca o perioada data (in romania probabil destul de mare) bucurestiul va fi in bezna.

  Noroc ca nu e romanul indeajuns de eco pentur actiunea asta :)

  ReplyDelete
 2. Alexandru, daca ma pricepeam, ziceam si eu ca tine, cu argumente tehnice, dar nu prea le am pe astea, ca nu m-au pasionat stiintele exacte ;-)
  Oricum, bun punct de vedere.
  Dam pe mere ce luam pe pere, cum ar veni.

  ReplyDelete