Let's Do It Romania!

Monday, 19 October 2009

Alegeri 2009: Win/Win pentru Basescu

Dezbateam azi cu Bibi politica momentului si m-a lovit o "relevatie": pe Base il doare la basca de rezultatul alegerilor de anul asta, el castiga oricum.

Evident, i-ar placea foarte tare sa castige al doilea mandat acum, dar daca nu castiga, nu o sa fie o paguba prea mare. De ce zic asta? Simples:

Oricine ar castiga in turul 2 in fata lui Base, fie el Geoana, Oprescu sau Antonescu, va trebui sa balanseze situatia pentru urmatorii ani cu un parlament relativ echilibrat si predispus la schimbari de majoritati de pe o zi pe alta. Asta nu promite nimic bun pentru viitorul presedinte.

Cu Base reintors la PD-L (evident ca limbricul ala de Boc se va da la o parte instant) sansele sunt ca jocurile in parlament sa se faca dupa cum o sa vrea el, lasand un eventual presedinte PSDist in offside cu legislativul.

Daca presedinte devine Geoana, PSD-ul va trebui sa faca aliante in parlament sau sa-l impiedice pe Base sa le faca el, ca sa nu rezulte un parlament opozant presedintelui, care sa-i frece ridichea.

Daca presedinte devine Oprescu, va trebui sa faca jocul PSD-ului ca sa aiba cea mai mica sansa de sustinere in parlament, iar eventuala sustinere pe care ar primi-o in turul 2, ca independent, din partea PNL-ului s-ar duce ...de suflet imediat dupa ce si-ar manifesta supunerea fata de PSD. PD-L (cu Base in cap) iese iar in fata.

Daca presedinte devine Antonescu, singurii care il vor sprijini neconditionat vor fi PNListii lui, insuficient reprezentati in parlament ca sa-i asigure un mandat linisit. La cel mai mic dezechilibru l-ar manca PSD si PD-L pe precedentul creat de "cei 322".

In oricare din variante, Base ar sta confortabil fie la guvern fie in opozitie si ar strange munitie pentru al doilea mandat peste 5 ani (cand deja o sa fim in zona Euro si zbaterile grave vor fi trecut).

Daca castiga acum, ii insira pe toti pe sfoara ca pe covrigi, ca o sa se urce pe niste cai mari asa, de unde mai greu il mai dai jos, plus ca nu va mai avea nimic de pierdut, fiind la al doilea si ultimul mandat.

In oricare varianta, tre sa ne pregatim de inca 5 (10) ani de Base inainte sa-l vedem retras la casa (barca) lui, unde sa-i creasca juniorii lu' Eba si Syda!

1 comment:

  1. Io atata am de zis: http://www.catavencu.ro/foto/mardale_21_octombrie_2009-12198.html

    ReplyDelete