Let's Do It Romania!

Sunday, 31 October 2010

Post motiune. Speranta vs. logica

Logica imi spunea ca motiunea nu putea sa treaca miercuri.
Cota de popularitate a PDL le asigura pierderea alegerilor anticipate, deci nu aveau nici un interes sa iasa la bataie. Jocul pervers pe care UDMR il face de ani de zile i-a adus in situatia de a nu fi siguri ca nu vor fi lasati pe afara prin ridcarea pragului electoral, situatie care, paradoxal, ar putea fi agreata de ambele partide mari, satule de pozitia de jolly jocker a ungurilor. UNPR isi traieste momentul de glorie, dar toata stransura de acolo stie ca n-ar rezista testului urnelor si ca oricum vor esua in PDL, vrand doar sa se vanda cat mai scump.
Peste toate astea, Basescu, desi pare linistit si relaxat, stie ca ce s-a intamplat o data (suspendarea) il poate lovi din nou, iar de data asta nu va mai prosti pe nimeni sa-l scape la referendum.

Cu toate astea, miercuri am sperat ca motiunea va trece.

Stiu ca probabil PSD si PNL, daca ar fi reusit sa constituie o majoritate ar fi avut mari dificultati in a se intelege in privinta guvernului de criza, stiu ca probabil politica ar fi fiert multe luni de acum inainte, FMI-ul ar fi fost gramada pe noi cu pretentiile sa ne tinem de masurile de austeritate, etc.

Suna destul de rau, dar cu toate astea, miercuri am sperat ca motiunea va trece.

Nu sunt convins ca solutiile (alea care au fost prezentate de PSD si mai putin de PNL) ar fi functionat, stiu ca anularea imediata a masurilor de austeritate este o propunere populista si ca probabil guvernul de criza nu ar fi putut sa o duca la indeplinire cu Jeffrey Franks suflandu-i in ceafa, deci perspectiva ca lucrurile sa se schimbe in bine pentru tara in perioada imediat urmatoare era destul de strvezie.
Pe scurt, probabil ca daca motiunea trecea, lucrurile nu ar fi mers neaparat mai bine.

Ei, cu toate astea, miercuri am sperat ca motiunea va trece. Asta mi se pare cel mai grav. Ca dupa 20 de ani am ajuns sa imi doresc ceva ce stiu, logic, ca nu se va intampla, doar pentru ca nu mai suport stilul nesimtit in care este condusa tara, bataia de joc a celor de la putere fata de propriul popor, sfidarea legilor si dispretul vadit fata de cele mai elementare norme democratice.

No comments:

Post a Comment