Let's Do It Romania!

Tuesday, 1 March 2011

Udemere congres-este, politica bolunzeste

N-aveam mari sperante de la congresul UDMR de sambata, mi-e clar ca ungurii se simt ca pestele in apa in actuala coalitie. Si de ce nu s-ar simti, avand in vedere ca, asa cum vad eu lucrurile, nu prea pot sa piarda?

Hai sa vedem:

1. UDMR sta in coalitie pana la alegeri anticipate. Daca alegerile anticipate se intampla acum, repede (altfel nu vor mai fi dorite de nimeni daca ajungem in 2012), UDMR-ul va fi factorul decisiv in definirea unei majoritati pentru ca USL nu este suficient de bine organizat pentru a castiga la scor, in timp ce PDL are multa experienta in fraudare pentru a-si trage cateva procente bune "peste". So, cu PDL sau USL< dupa alegeri anticipate, UDMR tot in picioare aterizeaza.

2. UDMR ramane in coalitie pana la alegerile la termen. Daca si-au pregatit din timp terenul cu ajutorul celor pe care ii tin la putere, pragul electoral nu va fi o problema, UDMR va intra in parlament. Urmeaza doua subscenarii:
- USL castiga la scor, UDMR face opozitie in parlament sau se da de partea noii puteri ca sa-i intareasca majoritatea. Cade, evident, in picioare.
- USL castiga la limita, UDMR e din nou factor decisiv....

3. UDMR iese din coalitie sau pune umarul la daramarea guvernului pentru a pune iarasi pe masa negocierilor subiectul guvernarii. USL pe de-o parte, PDL pe de alta se vor bate in promisiuni. Castiga cine da mai mult, UDMR nu pierde, ba din contra.

In cazul in care USL se supara pe UDMR, reuseste sa tina pragul electoral suficient de sus incat sa blocheze intrarea UDRM in parlament in 2012, tot ce au reusit si vor reusi sa obtina ungurii de la PDL va fi foarte greu de revocat pentru ca vor tipa ca din gura de sarpe, la UE si peste tot ca se iau din libertatile minoritatilor nationale. Ce-au obtinut va ramane al lor. Au cazut, iarasi, in picioare.

No comments:

Post a Comment